Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Στην κορυφή (και) του κόσμου η Τσέλσι! (Video)

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με δραματική εξέλιξη η Τσέλσι επικράτησε στην παράταση της Παλμέιρας με 2-1 (κ.α. 1-1) και πανηγύρισε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

 

Σε ένα κατάμεστο από 40.000 φίλους των δύο φιναλίστ Στάδιο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ του Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ Τσέλσι και η αντίστοιχη του Κόπα Λιμπερταδόρες της Νοτίου Αμερικής Παλμέιρας διεκδίκησαν το τρόπαιο της κορυφαίας ομάδα του πλανήτη. Τελικοί νικητές οι «μπλε» του Λονδίνου με ήρωα και πάλι, όπως και στον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τον Κάι Χάβερτς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 117′.

Νωρίτερα το σκορ για την αγγλική ομάδα είχε ανοίξει ο Ρομελού Λουκάκου με καρφωτή κεφαλιά μετά από σέντρα του Χάντσον-Οντόι στο 55′, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο οι παίκτες του Τόμας Τούχελ είχαν την υπεροχή στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο η κατοχή ήταν στο 71%-29% υπέρ των Λονδρέζων, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν σε γκολ αυτή την κυριαρχία τους. Οι δε ποδοσφαιριστές του γνωστού μας από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ Αμπέλ Φερέιρα προσπαθούσαν να χτυπήσουν περισσότερο στην κόντρα.

Στο δεύτερο μέρος η βραζιλιάνικη ομάδα όπως ήταν φυσικό πίεσε εντονότερα και κατάφερε στο 62′, επτά λεπτά μετά το προβάδισμα που έδωσε στην Τσέλσι ο Λουκάκου, να κερδίσει πέναλτι σε χέρι εντός περιοχής του Τιάγκο Σίλβα. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Ράφαελ Βέιγκα ισοφαρίζοντας σε 1-1 και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Οι δύο αντίπαλοι τα έδωσαν όλα στη συνέχεια για να φτάσουν στη μεγάλη νίκη αλλά το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τη συμπλήρωση του 90λεπτου και ο αγώνας οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση.

Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο έξτρα 30λεπτο την είχε η Τσέλσι στο 99′ με τον Τίμο Βέρνερ να σημαδεύει το αντίπαλο δοκάρι, για να φτάσουμε 3 λεπτά πριν τα 120 όταν υποδείχθηκε δεύτερο πέναλτι στο παιχνίδι, υπέρ των Άγγλων αυτή τη φορά, σε χέρι του αμυντικού της Παλμέιρας Λουάν. Την εκτέλεση ανέλαβε ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για τους «μπλε», ο διεθνής Γερμανός Κάι Χάβερτς, ο οποίος δεν αστόχησε και έγραψε το 2-1 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Ένα αποτέλεσμα που ανέβασε στην κορυφή του κόσμου την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι, ενώ σημαντική ατομική επιτυχία αποτελεί η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων για τον Σενεγαλέζο τερματοφύλακα της ομάδας Εντουάρ Μεντί, ο οποίος μέσα σε έξι μόνο μέρες είχε τη χαρά να πανηγυρίσει δύο τρόπαια, μετά και από εκείνο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (Κόπα Άφρικα) με την Εθνική του ομάδα την περασμένη Κυριακή (6/2).

Οι συνθέσεις:

Τσέλσι (Τ. Τούχελ): Μεντί, Κρίστενσεν (91’ Σαρ), Σίλβα, Ρούντιγκερ, Αθπιλικουέτα, Καντέ, Κόβατσιτς (91’ Ζιγιέκ), Χάντσον-Οντόι (76’ Βέρνερ), Μάουντ (31’ Πούλισικ), Χάβερτς, Λουκάκου (76’ Σαούλ).

Παλμέιρας (Α. Φερέιρα): Γουέβερτον, Ρότσα, Λουάν, Γκόμες, Πίκερες, Σκάρπα, Ρόνι (78’ Γουέσλι), Ντανίλο, Ζε Ραφαέλ (60’ Ζαΐλσον), Ντουντού (103’ Ναβάρο), Βέιγκα (78’ Αουτέστα).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ