Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Λιβάκοβιτς έγινε… Σούμπασιτς και την έστειλε στους ‘8’

Κροατία και Ιαπωνία μας χάρισαν την πρώτη παράταση και τα πρώτα πέναλτι στον φετινό θεσμό και οι Κροάτες επικράτησαν των ‘Σαμουράι’ στην ρώσικη ρουλέτα, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν το 2018, με ήρωα όχι τον Ντάνιελ Σούμπασιτς αλλά τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, ο οποίος έπιασε τρία πέναλτι των Ασιατών και έστειλε την παρέα του Μόντριτς στα προημιτελικά!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Σε ένα πρώτο μέρος στο οποίο κάθε ομάδα είχε το δικό της καλό διάστημα και έχασε σε αυτό το σημείο από μία καλή ευκαιρία, οι Ασιάτες εκμεταλλεύτηκαν το δικό τους καλό ‘μομέντουμ’ και άνοιξαν το σκορ σε πολύ κομβικό σημείο, λίγο πριν πάει το ματς στην ανάπαυλα. Οι Κροάτες αφού πρώτα έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Πέρισιτς, ο οποίος δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε γκολ το εύκολο λάθος του Τομιγιάσου, στην συνέχεια κρατούσαν συνεχώς την μπάλα στην κατοχή τους και πολιορκούσαν διαρκώς τα καρέ των Ιαπώνων, απειλώντας συνεχώς με σέντρες, χωρίς ωστόσο να βρουν κάποιο γκολ, αντίθετα οι ‘Σαμουράι’ από το 35′ έως και το 45′ αντέδρασαν με την σειρά τους, έχασαν μεγάλη ευκαιρία και εν τέλει βρήκαν γκολ. Αρχικά ο Καμάντα στο 40′ -έπειτα από εξαιρετική ομαδική προσπάθεια- άδειασε τον Μπρόζοβιτς και πλάσαρε άστοχα τον Λιβάκοβιτς, στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία των Ιαπώνων στο παιχνίδι, ενώ λίγο μετά (43′) ήρθε το γκολ. Κόρνερ για τους Ιάπωνες και σέντρα του Ντοάν, κεφαλιά του Τανιγκούτσι που καλυπτόταν για χιλιοστά και ο Μαέντα εξ επαφής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, βάζοντας με αυτό τον τρόπο μπροστά στο σκορ τους εκπληκτικούς ‘Σαμουράι’, με το ματς να οδηγείται με αυτό το 1-0 στην ανάπαυλα.

Στην επανάληψη η Κροατία βρήκε το γκολ που ήθελε νωρίς και έφερε το ματς στα ίσα, ενώ στην συνέχεια έχασε μεγάλες ευκαιρίες για την ανατροπή. Ο τρομερός σήμερα Ίβαν Πέρισιτς, δέχθηκε σέντρα από τον Γιουράνοβιτς και με κεφαλιά κανονιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα στο πλαϊνό δίχτυ της εστίας του Γκόντα, κάνοντας έτσι το 1-1 στο 55′ για την ‘Χρβάτσκα’. Στο 57′ η Ιαπωνία έχασε καλή ευκαιρία για να ξανά μπει μπροστά στο σκορ, όταν ο Λιβάκοβιτς έβγαλε δύσκολα σε κόρνερ το σουτ του Έντο, με τους Κροάτες να απαντούν με την σειρά τους και να χάνουν μεγάλη ευκαιρία με το βολέ του Μόντριτς, το οποίο απέκρουσε πολύ δύσκολα ο Γκόντα, ενώ στο 66′ η κεφαλιά του Μπούντιμιρ έφυγε ελάχιστα άουτ. Το ματς δεν ‘ξεκόλλησε’ στην συνέχεια από τα πλαίσια της ισοπαλίας και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση και στο βάθος η κατάσταση να δείχνει… ρώσικη ρουλέτα!

Έπειτα από ακόμη μισή ώρα παιχνιδιού και την Κροατία ένα ‘κλικ’ πιο δραστήρια και απειλητική στον έξτρα χρόνο, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τους έμπειρους Κροάτες να φαίνεται πως είχαν το πάνω χέρι, καθώς το 2018 είχαν παίξει τρεις παρατάσεις και δύο φορές πέρασαν μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στην επόμενη φάση! Εκεί ο Λιβάκοβιτς ντύθηκε…. Σούμπασιτς και έπιασε 3 από τα 4 πέναλτι στέλνοντας τους Κροάτες στους ‘8’!

Πλέον η ‘Χρβάτσκα’ περιμένει Βραζιλία ή Νότια Κορέα στον προημιτελικό, με τους ίδιους πάντως να δείχνουν για άλλο ένα Μουντιάλ πως δεν περνούν αδιάφοροι και δεν θέλουν υποτίμηση σε καμία περίπτωση, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να κάνουν την ζημιά.

Αναλυτικά η διαδικασία των πέναλτι:

  • 0-0 Μιναμίνο (επέμβαση Λιβάκοβιτς)
  • 1-0 Βλάσιτς
  • 1-0 Μιτόμα (επέμβαση Λιβάκοβιτς)
  • 2-0 Μπρόζοβιτς
  • 2-1 Ασάνο
  • 2-1 Λιβάγια (δοκάρι)
  • 2-1 Γιοσίντα (επέμβαση Λιβάκοβιτς)
  • 3-1 Πάσαλιτς

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Ιαπωνία: Γκόντα, Τανιγκούχι, Ναγκατόμο (64′ Μιτόμα), Έντο, Ντοάν (87′ Μιναμίνο), Μορίτα (106′ Τανάκα), Ίτο, Καμάντα (75′ Σακάι), Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Μαέντα (64′ Ασάνο).

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Μπάρισιτς, Πέρισιτσς (106′ Ορσιτς), Λόβρεν, Κόβασιτς (99′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (68′ Πάσαλιτς), Μόντριτς (99′ Μάιερ), Πέτκοβιτς (62′ Μπούντιμιρ, 106′ Λιβάγια), Γκβάρντιολ, Γιουράνοβιτς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ