Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Μυθική πρόκριση για το Μαρόκο, έκλεισε ραντεβού για τα ημιτελικά

Και αν νομίζαμε πως τα έχουμε δει όλα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήρθε το Μαρόκο για να μας διαψεύσει ξανά, οι Αφρικανοί το έκαναν πάλι,  μοιάζει απίθανο και όμως είναι αλήθεια, το Μαρόκο είναι στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφήνοντας έξω μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο! Με την ίδια συνταγή, με συμπαγή άμυνα, με κέντρο που καταπίνει χιλιόμετρα, με 11 παίχτες ‘σκυλιά του πολέμου’ και με ήρωα τον Εν Νεσίρι που πέτυχε το ‘χρυσό’ γκολ, οι Αφρικανοί πέταξαν για τα ημιτελικά, ενώ συνεχίζουν να γράφουν ιστορία έχοντας δεχθεί σε όλο το μουντιάλ μόλις ένα γκολ και αυτό από αυτογκόλ!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Σε ένα πρώτο μέρος με καλο ρυθμό, οι Μαροκινοί κατάφεραν μετά από ένα δεκάλεπτο και ισσορόπησαν απόλυτα το παιχνίδι, παίρνοντας την μπάλα μάλιστα στην κατοχή τους, ενώ δεν απειλούνταν και ιδιαίτερα, έχοντας για άλλο ένα ματς την γνωστή, συμπαγή και καλοστημένη άμυνα του. Η πρώτη πολύ καλή στιγμή του παιχνιδιού ήταν για την Πορτογαλία και ήρθε από τον Ζοάο Φέλιξ, όταν ο επιθετικός της Ατλέτικο πήρε την κεφαλιά έπειτα από φάουλ του Μπρούνο Φερνάντες και είδε τον Μπόνο να τον σταματά με δύσκολη επέμβαση, με τους Αφρικανούς να απαντούν στις ευκαιρίες ένα λεπτό μετά και εκείνοι απ’ αέρος, όταν από το κόρνερ του Ζίγιεχ ο Εν Νεσίρι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Στο 26′ το Μαρόκο απείλησε και πάλι από στατική φάση, όταν έπειτα από νέα εκτέλεση του Ζίγιεχ ο Εν Νεσίρι πήρε εκ νέου την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε και πάλι άουτ, με την Πορτογαλία να χάνει με την σειρά της νέα μεγάλη ευκαιρία στο 30′, όταν το σουτ του Φέλιξ κόντραρε στην πλάτη του Ελ Γιαμίκ και για εκατοστά η μπάλα πέρασε κόρνερ και δεν κατέληξε στα δίχτυα. Όσο περνούσε η ώρα οι Μαροκινοί έμοιαζαν εκείνοι να είναι η ομάδα που μπορούσαν να κάνουν πιο εύκολα την ζημιά και στο 34′ πλαγιοκόπησαν υπέροχα και ο Αττιάτ Αλά έκανε την σέντρα, με τον Αμαλάχ να αστοχεί από το ύψος του πέναλτι, ενώ στο 42′ ο άλλοτε μπακ του Βόλου έκανε εξαιρετική σέντρα και ο Εν Νεσίρι απογειώθηκε, προλαβαίνοντας την έξοδο του Κόστα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, βάζοντας ‘φωτιά’ στην αναμέτρηση. Στο ακριβώς επόμενο λεπτό η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έχασε τεράστια ευκαιρία, όταν η σέντρα σουτ του Μπρούνο Φερνάντες πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στο δοκάρι του Μπόνο, με το Μαρόκο την ίδια στιγμή να βρίσκει χώρο και να φεύγει στην κόντρα επίθεση και τον Αττιάτ Αλά που ήταν τελικός αποδέκτης της επιθετικής προσπάθειας της ομάδας του να στέλνει την μπάλα άουτ, με το τελικό σφύριγμα του Τέγιο να στέλνει το Μαρόκο στα αποδυτήρια με το υπέρ του προβάδισμα.

Στην επανάληψη οι Πορτογάλοι ανέβασαν για τα καλά τον ρυθμό τους, στρίμωξαν το Μαρόκο στα καρέ του μετά το 50′ και ξεκίνησαν να το σφυροκοπούν χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες, με τους Αφρικανούς να ψάχνουν την στιγμή τους στην κόντρα επίθεση. Ο Φερνάντο Σάντος έριξε στο ματς τον Κριστιάνο και τον Κανσέλο και στην συνέχεια τον Λεάο για να κάνει ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του και αυτό το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Οι Μαροκινοί αφού έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία στο 49′ με μία πονηρή απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζίγιεχ, στην συνέχεια πιέστηκαν αρκετά ωστόσο δεν λύγισαν! Στο 58′ η κεφαλιά του Ράμος πέρασε λίγο άουτ, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ του Μπρούνο Φερνάντες στο 63′. Όσο περνούσε η ώρα οι Πορτογάλοι πίεζαν όλο και πιο ασφυκτικά, όλο και πιο πολύ, αλλά η κατάληξη ήταν η ίδια και η ίδια, με τους Ίβηρες να έχουν ανούσια κατοχή και να μην βρίσκουν διαθέσιμους χώρους. Στο 83′ ο Μπόνο έκανε τρομερή επέμβαση στην σουτάρα του Ζοάο Φέλιξ, ενώ το ίδιο έκανε και στο 91′ σε νέο σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον γκολκίπερ της Σεβίλλης να κρατά απαραβίαστη την εστία του. Στο 91′ και στο 93′ ο Τσεντίρα αντίκρυσε δύο κίτρινες κάρτες και άφησε το Μαρόκο με δέκα παίχτες, που στο 96′ έχασε τεράστια ευκαιρία, όταν ο Αμπουκλάλ βρέθηκε μόνος του απέναντι από τον Κόστα και πλάσαρε αδύναμα στην αγκαλιά του, χάνοντας τεράστια ευκαιρία για να τελειώσει το παιχνίδι, με τον Πέπε στο 97′ να χάνει μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Λεάο και το ματς να ραγίζει καρδιές σε εκείνο το σημείο. Το τελικό σφύριγμα βρήκε νικήτρια την ομάδα του Μαρόκου που έκανε για άλλο ένα ματς μεγάλη εμφάνιση, δεν δέχθηκε ξανά γκολ και με τεράστια ψυχικά αποθέματα άφησε έξω μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία και έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά της κορυφαίας εθνικής διοργάνωσης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων 

Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Ελ Γιαμίκ, Σάις (57′ Νταρί), Αττιάτ Αλά, Άμραμπατ, Ουνάχι, Αμαλάχ (65′ Τσεντίρα), Μπουφάλ (82′ Γιαμπράνε), Ζίγιεχ (82′ Αμπουκχλάλ), Εν Νεσίρι (65′ Μπενούν).

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Ντίας, Νταλότ (79′ Όρτα), Γκερέιρο (51′ Κανσέλο), Νέβες (51′ Ρονάλντο), Οτάβιο (69′ Βιτίνια), Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ, Ράμος (69′ Λεάο).

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ