Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Αραβικό ποδόσφαιρο: Δεν είχε αντίπαλο φέτος το καλοκαίρι ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα που έδωσε ποτέ

Πολύ δυναμική ήταν η παρουσία της Σαουδικής Αραβίας το φετινό καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι. Γεγονός που έβαψε καταπράσινο το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα που ολοκληρώθηκε η θερινή μεταγραφική περίοδος στα εδάφη της άλλοτε ένθερμης διεκδικήτριας του Μουντιάλ του 2030, πολλές ήταν οι ομάδες που πήραν βαθιά “ανάσα” συνειδητοποιώντας ότι κράτησαν τους σημαντικότερους για αυτές παίκτες στο ρόστερ. Κι αυτό γιατί είναι επίσης πάμπολλες και οι περιπτώσεις συλλόγων που έχασαν πολύ σημαντικούς για αυτούς παίκτες επειδή εκείνοι δελεάστηκαν από τα αμύθητα ποσά που τους προσφέρθηκαν κυρίως από τους τέσσερις μεγάλους (Αλ Νασρ, Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί) του σαουδαραβικού πρωταθλήματος.

Πρακτική που απορρέει από την εμπλοκή του σαουδαραβικού καθεστώτος μέσω του πιο επιφανούς του μέλους και πρωθυπουργού της χώρας Μοχάμαντ Μπιν Αλ Σαούντ, ο οποίος σπαταλά πάρα πολλά από τα χρήματα του PIF (Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων) προκειμένου να καταστήσει την πασίγνωστη πια Saudi Pro League ελκυστικό προορισμό για τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου που βαδίζουν προς το τέλος της καριέρας τους αλλά και για νεότερους παίκτες, οι οποίοι με τη φρεσκάδα και το ταλέντο τους θα δώσουν πραγματική δυναμική στο πρωτάθλημα.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι φέτος δαπανήθηκε από το καθεστώς συνολικά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπενζεμά, ο Μανέ, ο Νεϊμάρ, ο Καντέ, ο Μαχρέζ, ο Φαμπίνιο, ο Μίτροβιτς, ο Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, ο Νέβες και πολλοί πολλοί άλλοι. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν προσπάθειες για την υπογραφή του Μέσι και του Κιλιάν Εμπαπέ που νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι ήταν διαθέσιμοι ως ελεύθεροι είτε μονομερώς. Μάλιστα στην περίπτωση του Αργεντίνου προσφέρθηκε ακόμα και 1,5 δις για τη μεταγραφή του. Αυτή όμως δεν έγινε ποτέ και έτσι ο Μέσι βρίσκεται πλέον στο Μαϊάμι όπου περνά καλά, βγάζει πολλά και συναρπάζει το κοινό.

Photo credits: CIES Football Observatory (IG account)

Όπως βλέπετε βέβαια και στον πίνακα ακριβώς από πάνω τα ποσό που δόθηκε φέτος το καλοκαίρι είναι ήδη τεράστιο και εκτός συναγωνισμού σε σχέση με τους μέχρι τώρα αριθμούς. Απλά μια μεταγραφή του Μέσι στην ίδια λίγκα με τον αιώνιο αντίπαλο του θα έστελνε τα δαπανηθέντα χρήματα σε δυσθεώρητα και πιθανότατα “άφταστα” από τις επόμενες σεζόν ύψη κάνοντας παράλληλα το ίδιο και με τη φήμη του εκεί ποδοσφαίρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Saudi Pro League βρίσκεται πίσω μόνο από την Τσέλσι σε μεταγραφικές δαπάνες, αφού οι “μπλε” στον ένα περίπου χρόνο του Τόντ Μπόελι έχουν ξεπεράσει το 1 δις με highlights τις προσθήκες του Έντσο Φερνάντεζ, του Μόιζες Καϊσέδο και του Ρομέο Λάβια.

Δείτε ακόμη:

Αραβικό ποδόσφαιρο: Η προειδοποίηση του Ρονάλντο και η αρχή της υλοποίησης του πλάνου

UEFA: Καλές και πολύ σωστές οι παρατηρήσεις κύριε Τσέφεριν, αλλά μήπως πρέπει να πάρουμε και μέτρα;

Αλ Νασρ: Μια ομάδα που θα μοιάζει σαν ψέμα

Ο Κριστιάνο και το μεγάλο ψέμα

Μπενζεμά: Η ώρα της τελείας σε μια υπέρλαμπρη εποχή

Λίο Μέσι: Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να τον σταματήσει (video)

Λίο Μέσι: Φανερώθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του συμβολαίου του με την Ίντερ Μαϊάμι

Λιονέλ Μέσι: Που θα πάει τελικά ο Αργεντίνος;

Λίβερπουλ: Καλοκαίρι “κόκκινων” αποχαιρετισμών και αλλαγής “σελίδας”

Μόιζες Καϊσέδο: Κρατά το λόγο του και πάει στην Τσέλσι

Λίβερπουλ: Δίνει πολλά και για τον Λάβια, αλλά η Τσέλσι τον έχει κερδίσει

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ