Το χρίσμα του Μαραντόνα, ο full time drama τελικός και η στιγμή της εξιλέωσης των κόπων.
Αυτό θα μπορούσε να έχει πει ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ντιέγκο στον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Λιονέλ πριν την εκκίνηση του 90λεπτου που θα έκρινε στον απόλυτο βαθμό την υστεροφημία του. Ίσως με όσα είδαμε βασικά απόψε να το υπονόησε ο ποδοσφαιρικός Θεός που για να μη μας δώσει μια ανοστη κατάκτηση του Μέσι κούνησε την κατάλληλη στιγμή τα πιόνια με τρόπο τέτοιο που μπήκε ΦΩΤΙΑ στη σκακιέρα χωρίς να είναι από αυτή και μετά δυνατό να διακρίνουμε ποιος θα επιβιώσει.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Μπαίνοντας οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο είχαν μια τεράστια διαφορά. Οι Αργεντίνοι εμφανίστηκαν στο γήπεδο έχοντας μετατρέψει σε φλόγα και πάθος όλη την πίεση και την προσμονή που κουβαλούσαν. Οι Γάλλοι από την άλλη βγήκαν και αντιμετώπισαν το πρώτο αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά και το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα όχι με το μέταλλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, αλλά με ύφος μπλαζέ και ακραίο ψηλομυτησμό. Κάπως έτσι η “αλμπισελέστε” προηγήθηκε με 2-0 μέχρι και το 80ο λεπτό με το πέναλτι – γκολ του Μέσι (23′) και το πλασέ του Ντι Μαρία στην αντεπίθεση (36′). Τότε όμως στο 80′ συνέβη κάτι ανεπανάληπτο. Καθώς η Αργεντινή έφαγε δύο γκολ μέσα από μια φάση. Αφού ο Οταμέντι κάνει πέναλτι (80′) σε έναν από τους καλύτερους παίκτες των “τρικολόρ”, τον Κόλο Μουανί, ο οποίος μαζί με τον Τουράμ κράτησε τη Γαλλία στον αγώνα για όσο χρειαζόταν. Ο Εμπαπέ σκοράρει και έπειτα το κάνει ξανά αφού οι Γάλλοι έκλεψαν τη μπάλα και βρέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην αντίπαλη περιοχή με τον σταρ τους να σκοράρει με ένα άψογο τεχνικά σουτ δευτερόλεπτα μετά το πρώτου γκολ (81′). Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώθηκε το σκορ του 90λεπτου (2-2) και ο αγώνας αντί να λήξει βρέθηκε στο έξτρα μισάωρο της παράτασης.
Ο έξτρα χρόνος ξεκίνησε με την Αργεντινή να έχει αναζωογονηθεί από τις αλλαγές που διαδέχθηκαν την είσοδο του Ακούνια στο 63ο λεπτό. Για την ομάδα του Σκαλόνι πέρασε στο τερέν αρχικά ο Μοντιέλ στο 91′ ως αντικαταστάτης του αξιέπαινου Μολίνα και το γαϊτανάκι συνεχίστηκε με την είσοδο του Φοφανά στη θέση του Ράμπο. Τα συγκεκριμένα δρώμενα ήταν και τα σημαντικότερα στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Στο δεύτερο όμως έγινε το σώσε. Δε μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς ένα γκολ του Μέσι στο πρώτο τρίλεπτο (108′) και ένα δεύτερο πέναλτι υπέρ των Γάλλων δέκα λεπτά αργότερα (118′). Να πούμε κάπου εδώ πως στο γκολ των Αργεντίνων είδαμε για ακόμα μια φορά, την πιο κρίσιμη στιγμή, το ημιαυτόματο οφσάιντ να επεμβαίνει άμεσα και απόλυτα αποτελεσματικά στέλνοντας όλο το βάρος στη goal line technology που όπως φάνηκε και στο χέρι του Μαρτσίνιακ είχε ΞΕΚΑΘΑΡΑ αποφασίσει. Όλα τα παραπάνω σήμαναν πέναλτι. Μια διαδικασία που ζήσαμε 3 φορές στην κανονική ροή και παρόλα αυτά δεν κατάφερε καμιά φορά ούτε αυτή ούτε ο Κόλο Μουανί που βγήκε μόνος του απέναντι απ’ τον Μαρτίνεζ δεν κατάφερε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα πριν την “οργανωμένη” “ρωσική ρουλέτα”.
Ας δούμε τώρα πως και ποιοι καθόρισαν τι μοίρα του αγώνα στην ψυχοφθόρο διαδικασία:
Εμπαπέ ΓΚΟΛ (1-0)
Ο Γάλλος που λίγη ώρα πριν έχει γράψει ιστορία με το χατ τρικ και τη δεύτερη φορά που σκοράρει σε τελικό νικά τον Εμιλιάνο Μαρτίνεζ με ένα πέναλτι που ο Αργεντίνος λίγο έλλειψε να πιασει.
Μέσι ΓΚΟΛ (1-1)
Ο Λίο Μέσι εκτέλεσε πρώτος για την “αλμπισελέστε” εύστοχώντας για δεύτερη φορά από τη βούλα σε ένα άκρως σαδιστικό πέναλτι όπου ο Λιορίς έπεσε,σηκώθηκε,ξαναέπεσε και τελικά για λίγο δεν έφτασε τη μπάλα.
Κομάν ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ (1-1)
Οι βεντέτες που προηγήθηκαν έκαναν τη δουλειά τους στο έπακρο. Όσες φορές κλήθηκαν να εκτελέσουν με αξιώσεις σκόραραν. Τώρα το βάρος πέρναγε στους άλλους και πριν απ’ όλους στον Κίνγκσλεϊ Κομάν του οποίου τα πόδια λύγισαν βάζοντας σε δυσκολη θέση τη Γαλλία.
Ντιμπάλα ΓΚΟΛ (2-1)
Ο Αργεντινός που ήταν άφαντος σε όλο το τουρνουά λόγω προϋπάρχοντος τραυματισμού μπηηκε δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παράτασης και όταν έπρεπε έκανε τη δουλειά.
Τσουαμενί ΑΟΥΤ (2-1)
Ο νεαρός Γάλλος θεωρήθηκε από τον Ντεσάμπ ως μια καλή επιλογή, αλλά η εκτέλεση του ήταν αποκαρδιωτική απέναντι στο “σκιάχτρο” Εμιλιάνο Μαρτίνεζ.
Παρέδες ΓΚΟΛ (3-1)
Οι μάσκες της Γιουβέντους προχώρησε σε μια safe εκτέλεση και η μπάλα κατέληξε για άλλη μια φορά στα δίχτυα.
Κόλο Μουανί ΓΚΟΛ (3-2)
Ο εκπληκτικός Γάλλος επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης έστειλε τη μπάλα με δύναμη στο κέντρο με τον Μαρτίνεζ να έχει βουτήξει πριν.
Μοντιέλ ΓΚΟΛ (4-2)
Να ο εκλεκτός. Αυτός ήταν. Τα δικό του χέρι έστειλε τον Εμπαπέ στη βούλα και το παιχνίδι στα πέναλτι και επίσης το δικό του πόδι έστειλε την Αργεντινή και τον. Μέσι στα ουράνια.
Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥ
Μέσι και Μαρτίνεζ στην αγκαλιά του Μουντιάλ
Η ωραιότερη στιγμή των πανηγυρισμών
Ο αποκαμωμένος Εμπαπέ
Το νέο τρόπαιο στη συλλογή
Το νέο τρόπαιο στη συλλογή
Το εκπληκτικό εικαστικό της FIFA για την Αργεντινή
Το εκπληκτικό εικαστικό της FIFA για την Αργεντινή
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσή Μπάλα – Λιονέλ Μέσι
Χρυσό Παπούτσι – Κιλιάν Εμπαπέ
Χρυσό γάντι: Εμιλιάνο Μαρτίνεζ
Καλύτερος νέος παίκτης – Έντσο Φερνάντεζ
Βραβείο Fair Play – Αγγλία
Δείτε ακόμη:
Καλός ο Μέσι, καλός κι ο Εμπαπέ αλλά δεν παίζουν μόνοι τους
Ο Γκριεζμάν και ο αστερισμός της αναγέννησης
Πως έφτασαν έως εδώ ‘Τρικολόρ’ και ‘Αλμπισελέστε’
Οι ‘Τρικολόρ’ λύγισαν το Μαρόκο και πάνε για το ‘repeat’
Ο υπέροχος Λίο και ο παράγοντας Άλβαρεζ
Γαλλία-Μαρόκο: Οι ”τρικολόρ” που προσπαθούν να υπερασπιστούν τον θρόνο τους και τα ”λιοντάρια” που θέλουν να συνεχίσουν να γράφουν ιστορία
Λίο Μέσι – Λούκα Μόντριτς: Το κοινό πρώτο γκολ για το έθνος και η ώρα να ξαναζήσουν μαζί την ιστορία
Ο Μέσι και η διχοτόμηση του χωροχρόνου
Πρόκριση στη σκιά των τσαμπουκάδων
Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι οι τέσσερις φιναλίστ από το τρόπαιο;
Να πεθάνουν οι μοιραίοι για να ζήσουν οι ωραίοι
Ολιβιέ Ζιρού: Ένα αστέρι που δε λάμπει σαν τα άλλα
Ο Ουγκό Λιορίς και μια ιστορική ισοπαλία
Τότε Ρομέρο, τώρα Μαρτίνεζ (video)
Ο Λίο και η παγίδα της μεγάλης ευκαιρίας
Ολλανδία – Αργεντινή: Ένα ζευγάρι με ιστορία (video)
Ποδόσφαιρο στη σφαίρα του απίθανου
Ποιοι πλησίασαν, ποιοι χάθηκαν και ποιοι θα κατακτήσουν αυτό το Μουντιάλ;